Nasi przodkowie gotowali i piekli bez umiaru

Bibliotekarze i bibliotekarki z Torunia potraktowali bardzo dosłownie hasło tegorocznego Tygodnia Bibliotek „Zasmakuj w Bibliotece”. Przygotowali kolekcję przepisów kulinarnych w wersji audio. Jeśli nie chce Ci się czytać, to posłuchaj, przepisy są oryginalne często pisane z użyciem słów, których już nie znamy. A jakie tam są wagi i miary??? A jakie proporcje??? A więc co mamy: Baby szafranowe zaparzane; Torciki angielskie; Zupa z piwa; Kunfitura różana; Zupa z wina szodowa; Nalewki owocowe i inne. A jak Ci mało, to czytaj stare księgi i rozkoszuj się pięknem staropolszczyzny. Wszystko masz za darmo online.

Przepisy pochodzą z Kujawsko-Pomorskiej Biblioteki Cyfrowej ze starych ksiąg,

Marta Norkowska, Śpiżarnia i zapasy zimowe : z licznemi rysunkami
Marta Norkowska, Śpiżarnia i zapasy zimowe : z licznemi rysunkamihttps://kpbc.umk.pl/dlibra/publication/90882/edition/137306, s. 174.

Więcej na stronie wydarzenia Kolekcja przepisów mówionych.